Klavre framtids musikcirkel

Klavre framtids musikcirkel bildades 1928 på initiativ av Sven Wahlgren och kom att finnas i existens i 40 år. De första åren kom musikcirkeln att bestå av bröderna Sven och Moje Wahlgren (Sven var ledare och 1:a violinist), Ture Mörk, samt bröderna Anton och Bernhard Sönnerstedt.

Musikcirkeln spelade mestadels underhållningsmusik, och ibland även enklare klassiska stycken.

I början av 30-talet fick musikcirkeln motta ett piano av Arvid Melin, förrådsförvaltare vid Klafreströms bruk. Detta piano placerades i ordenshuset.

Musikcirkeln kom sedan att växa och utökades med flöjt, klarinett och trumpet och blev av salongsorkestertyp. Bernhard Sönnerstedt spelade då kontrabas, medan Torsten Bäckstrand och Aina Samuelsson spelade piano. På repertoaren kom att märkas verk så som Alte Kameraden, Wienerblut, diverse Strauss-valser och Glada änkan.

Musikcirkeln kom att ingå ett samarbete med Nottebäcks manskör vilket gjorde att både körsång och orkestermusik kom att stå på konsertprogrammen. Tillsammans med manskören framfördes verk som Värmlänningarna, Czardasfurstinnan. Man kom även att bjuda in musiker och sångare från andra orter för att förstärka ensamblerna vid behov.

30-talet kom att vara en storhetstid för musikcirkeln då man spelade även i Braås och Åseda och ibland kom till och med extratåg att anordnas för resan till och från Åseda (se tidningsurklipp). När andra världskriget bröt ut blev många av musikerna inkallade och det blev svårt att få ihop den gamla styrkan och istället seplade ibland stråkkvartett.

1943 ordnade Statens arbetsmarknadskommission musikerhjälp vilket innebar statsbidrag för anställning av arbetslösa yrkesmusiker. Musikcirkeln kom då att tillsammans med Norrhults musikkår och ABF:s studiecirkel i Lenhovda att ha en heltidsanställd musiker som ledare och lärare. Tjänsten innehades först av Knut Carlström, violinist och kapellmästare från Stockholm, sedan Carlo Fleischmann, konertmästare och flykting från Tyskland. Därefter anställdes Jaroslav Bulir, stråkmusiker från Göteborg. Nu började konserter ofta att anordnas gemensamt mellan Klavre framtids musikcirkel, Nottebäcks manskör och Norrhults musikkår.

1947 upphörde musikerhjälpen och medlemsantalet kom att reduceras på grund av utflyttningar. 1956 kom åter förnyad aktivitet när Nottebäcks, Lenhovdas och Braås kommuner tillsammans anställde musikfanjunkaren Erik Mattsson som kommunal musikledare. Då musikcirkelns grunadere och långvariga ledare Sven Wahlgren, tillsammans med sin hustru och tillika musikcirkelns pianist Aina Wahlgren, flyttat till Värmland för en musiklärartjänst där kom Erik Mattsson att vara musikcirkelns organisatör och ledare för versksamheten.

Musikcirkeln upphörde 1968 och hela notbiblioteket med omkring 200 orkesternummer skäntes till Uppvidinge musikskola.

Mer om Klavre framtids musikcirkel finns i Nottebäck-Granhults hembygdsbok II.

Tidningsurklipp, klicka för störra bild:

Jubilerande musikcirkel 1948
Jubilerande musikcirkel 1948
Konsert i Norrhult och Klavreström
Konsert i Norrhult och Klavreström
Konsert i Åseda
Konsert i Åseda

Bilder från verksamheten:

Klavre framtids musikcirkel och Nottebäcks manskör, konsert i Braås ordenshus 1933
Klavre framtids musikcirkel och Nottebäcks manskör, konsert i Braås ordenshus 1933
Musiker 1945
Musiker 1945
Musiker på logen Klavre framtid
Musiker på logen Klavre framtid

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *